Начало / Здраве и красота / Козметика / Арганово масло – природното чудо за красива кожа и коса
Арганово масло – природното чудо за красива кожа и коса
Тайните на аргановото масло

Арганово масло – природното чудо за красива кожа и коса

Аргановото масло набира все по-голяма популярност в козметиката и съдържащите го продукти стават все повече. Популярно е като течното злато в козметичния свят, а световноизвестни звезди открито възхваляват качествата му – Ева Мендес признава със ентусиазъм, че това е нейната тайна за здрава и красива кожа, а Марион Котийар използва специална смес от 99 % арганово масло, смесено с витамин Е и розова вода. Маслото способства за подмладяване на кожата, хидратация и изглаждане на бръчките.

Каква е тайната на аргановото масло?

Добива от дървото арган, известно и като “дървото на живота” сред берберските племена и е едно от най-скъпите етерични масла, наред с розовото масло.

Tова бодливо дърво (Аrgania spinoza) расте единствено в югозападната част на Мароко в Souss Plain, където има 21 милиона дървета, които са разположени на площ от 800 000 хектара. Като рядък и застрашен от изчезване вид, гората от Арган е записана в International Biosphere Reserve на ЮНЕСКО през 1999 г.

арганово масло

Ядките на аргана се смилат бавно в специални каменни мелници. Процесът е бавен и трудоемък. За получаването на 1 л. една жена трябва да се преработи около 80 кг. арганови ядки, което й отнема 3 дни.

Славата на арганово масло се дължи не само на особения му състав, но и на превъзходния му вкус, който се описва от много пътешественици и кулинарни специалисти.

От векове то се използва от берберите като ценен хранителен продукт и като съставка в много традиционни лекарства. И подобно на много други ценни подправки дошли през Мароко и стъпили в Европа през Испания прекрачвайки Гибралтарския проток, аргановото масло започва да се използва първо в гурме кухнята и по-късно от козметичните компании, които откриват неговия изявен anti-ageing ефект.

Високата му цена се дължи не само на ограниченото му производство, но и на невъзможността бързо да се отгледат нови арганови дървета, тъй като те растат изключително бавно и са нужни години, за да започнат да дават плод.

Свойствата на аргановото масло

Маслото е богато на важни мастни киселини, особено линоленова киселина, предшественик на витамин Е – овлажнява кожата, силен антиоксидант, който се бори срещу стареенето на кожата.

Мастните киселини, съдържащи се в него, спомагат за коригирането на неизбежните недостатъци, които се появяват с годините и чиито резултати са дехидратацията на кожата и загубата на еластичност. Възстановява и защитава кожата от изсушаване и вредни външни влияния, предотвратява преждевременното стареене.

80% от самото масло са ненаситени мастни киселини и омега-6 мастни киселини, полезни за сърцето и съдовете. Съдържа антиоксиданти и витамини А и Е, а също и вещества от типа на антибиотиците и фунгицидите. Съдържа сапонини, които поддържат кожата гладка и мека, а също и стеролини (растителни стероли), които елиминират възпаления и екземи, подобряват възстановяването на кожата и запазват влагата в нея. По съдържание на токофероли, маслото от арган превъзхожда зехтина 3 пъти. То съдържа вещества, способстващи за подобряване циркулацията на кръвта, храносмилането и укрепването на защитните сили на организма. Препоръчва се за всекидневна употреба на плажа.

Коментари

Your email address will not be published.Задължителните полета са маркирани със * *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Нагоре
Read previous post:
кал от Мъртво море
Чудеса с кал от Мъртво море

Мъртво море е уникално поради високата си концентрация на соли и минерали. Особено богато е на магнезий, натрий, калий и...

Close